Het interactieve leermiddel voor traditionele muziek.

De Compagnie Macke-Bornauw en Les Beaux Jours stellen u graag dit Trad Machine-project voor, met Gabriel Lenoir, Aurélien Tanghe en Benjamin Macke van Shillelagh en Birgit Bornauw. Als aanvulling op de stages die we al vele jaren geven, willen we zo veel mogelijk mensen een repertoire aanbieden met een samenspel van traditionele muziek, aangepast aan de huidige instrumenten en praktijken.

De aangeboden melodieën en arrangementen zijn gemakkelijk aan te passen om bals te dansen, om met een groep vrienden te spelen, om bij pedagogische opleidingen te worden gebruikt ...
We bieden delen van verschillende niveaus aan, sommige afgestemd op beginnende muzikanten, andere op meer gevorderde. We hebben gekozen voor de meest voorkomende toonaarden voor de instrumenten: doedelzak van 16 inch, accordeon sol-do. Voor de gitaar heeft Aurélien twee versies opgenomen: een standaardstemming (EADGBE) en een open stemming DADGAD, die hij gewoonlijk gebruikt.

Oraliteit is een belangrijk onderdeel van traditionele muziek, daar hechten we veel belang aan. Daarom hebben we verschillende audio-/videofuncties ontwikkeld, met de mogelijkheid om ze op verschillende snelheden te beluisteren, om elk deel te isoleren en in zijn geheel te kunnen horen, apart of in combinatie met een bepaald instrument, of om in close-up te kijken naar de vingerzettingen of speelwijzen van de muzikanten. Mondelinge overdracht is ook een visuele overdracht.
We voorzien ook de partituren voor elk onderdeel, die zeker een waardevolle hulp zullen zijn voor minder doorgewinterde muzikanten die op het gehoor leren. We hebben het skelet van elk stuk aangegeven, zonder ornamenten, accenten... omwille van het leesgemak. Om dit verder uit te diepen, nodigen we u uit om de opnames te raadplegen. Zo weet u waar de accentvoorstellen, de steunpunten voor de dans, de kleine ornamentvariaties, ritmische en melodische variaties liggen.
We geloven in vrijheid bij het interpreteren van dit repertoire: vrijheid van interpretatie, ornamentatie, arrangement...

Alles wat onder dit Trad Machine-project valt, is dus een voorstel, een gids. Op deze basis is alles toegelaten! U kunt structuren omgooien, instrumenten verwijderen, nieuwe instrumenten toevoegen, delen aanpassen en zelfs arrangementen aanvullen met uw eigen ideeën!

Wij wensen u mooie muziekmomenten toe.